Biologische Morgon 2013

Morgon 2013,  Domaines Marcel Lapierre 

geproefd oktober 2014  


Een reeds aardig beladen auto brengt ons naar Morgon. Daar maakt Marcel Lapierre ongefilterde biologische wijn zonder toegevoegde sulfiet. Dat moeten we natuurlijk proeven en verrast ons aangenaam! Een mooie volle smaak en een hint van pruim doet ons beseffen dat  voor deze wijn de volgende uitdrukking geldt; Le fruit d’un Beaujolais, le charme d’un Bourgogne! Omdat het voor ons een nieuw wijnhuis is, kopen we slechts enkele flessen, iets dat  we met meer dan liefde doen. Gevolg is weer een doos wijn in de voiture! Dit wijnhuis is een absolute aanrader en blijft op de lijst van “musthaves” staan. Nadeel is wel dat hij aan de prijs is maar prijs-kwaliteit verhouding klopt wel.                                  

De klassieker van domaine Lapierre: de Morgon, cru du Beaujolais, thans van oogstjaar 2013.
‘Lekker’ is een begrip dat hier tekort schiet, deze wijn is meeslepend. Niet door zijn opgeblazenheid maar door zijn eenvoud. Zoals heel goede prestaties er vaak uitzien of het totaal geen moeite kost…
Een echte wijnliefhebber móet dit hebben geproefd, het is de apotheose van de gamay druif. In de versie 'nature', dus 0 sulfiet enzo.
2012 is een wat lichter jaar, maar de wijn is net zo lekker, en de volle Lapierre smaak is er! Elegant, subtiel en fijn geweven (bron: de wijnvriend.nl)


Marcel Lapierre was zo’n 20 jaar geleden de eerste die de ideeën van de onderzoeker en wijnhandelaar Jules Chauvet in praktijk bracht. Ideeën die waren gebaseerd op ‘het genie’ van druiven om zonder ingrijpen voor zichzelf te zorgen. Dat ging in tegen de mode van die tijd: door de snelle ontwikkelingen in techniek en wetenschap kon het proces van wijnmaken in steeds grotere mate worden gemanipuleerd. Wijn uit het laboratorium.
Marcel Lapierre werd met zijn natuurwijn, vin naturel, de grondlegger van een hele nieuwe stroming, om te beginnen in de Beaujolais, ‘de 5 gekken’. Nu is er een hecht en groeiend netwerk wijnboeren in heel Frankrijk en – voorzichtig- daarbuiten. Met die stroming gaat het heel goed, deze wijn is ín.  ( bron: de wijnvriend.nl)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten